Kansainvälisyys
Palkinnot
Yritykset

Teemu Brunilan B Publishing sai vuoden 2023 valtakunnallisen musiikkivientipalkinnon

Teemu Brunila vastaanotti Valtakunnallisen musiikkivientipalkinnon Helsingissä 8.12.2023. Kuva: Julius Töyrylä

Vuoden 2023 Valtakunnallinen musiikkivientipalkinto on myönnetty kansainvälistä menestystä niittäneen musiikintekijä Teemu Brunilan yhtiölle B Publishing Oy:lle. Palkinnon ojensi tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala suomalaisen musiikin päivänä 8.12. Helsingissä.

Tänä vuonna kahdeksatta kertaa jaettu valtakunnallinen musiikkivientipalkinto on tunnustus suomalaiselle musiikkialan yritykselle, joka on menestyksekkäästi kehittänyt ja kasvattanut kansainvälistä liiketoimintaansa sekä osoittanut edelläkävijyyttä suomalaisen musiikin kansainvälistämisessä. Palkinnolla halutaan huomioida musiikkialan vientiyritysten tekemä tärkeä työ sekä samalla kertoa aktiivisista ja kasvavista alan yrityksistä. Music Finland on ideoinut palkinnon vuonna 2015 ja kokoaa saajan valitsevan raadin. Palkinnon saaja ikuistetaan Tavastia-klubin ulkoseinälle kiinnitetyllä palkintolaatalla Helsingin Urho Kekkosen kadulla.

Palkintoraadin perusteluissa muusikko, säveltäjä, sanoittaja ja musiikkituottaja Teemu Brunilan menestystä luonnehdittiin esimerkiksi seuraavasti:

”Teemu Brunila on suomalaisen popmusiikin teosviennin todellinen edelläkävijä ja tämän päivän jättimenestyjä. Hänen esimerkkinsä osoittaa, että niin pitkäjänteinen kansainvälinen ura kuin ainutlaatuinen listamenestyskin ovat mahdollisia suomalaiselle musiikintekijälle. Hän on kysytty ja arvostettu kirjoittaja ja tuottaja, jonka kanssa suurimmatkin maailmantähdet haluavat työskennellä. Brunila on myös tuonut Suomeen kansainvälisiltä markkinoilta saamansa osaamisen, tiedon sekä verkostonsa ja näin vienyt kotimaista musiikkialaa eteenpäin. Hänen vuonna 2004 perustamansa B Publishing on kasvattanut liikevaihtoa tasaisesti vuodesta toiseen – viimeisen viiden vuoden aikana yhtiön liikevaihto on lähes kuusinkertaistunut.”

Teemu Brunila perusti B Publishingin omien kappaleidensa kustannusyhtiöksi vuonna 2004, jolloin hän toimi vielä biisintekijänä ja laulajana The Crash -yhtyeessä. Yhtyeen lopettamisen jälkeen Brunila kirjoitti ensimmäiset menestyskappaleensa artisteille kuten Jenni Vartiainen ja Anna Abreu, mutta jo pian hän loi ensimmäiset kontaktinsa kansainvälisiin musiikkikustantajiin Music Export Finlandin (nyk. Music Finland) kirjoitusleireillä. Brunilan ensimmäiset kansainväliset julkaisut kuultiin 2009 ja seuraavina vuosina hän päätyi kirjoittamaan musiikkia kasvavissa määrin ulkomaille, merkittävän kotimaisen uransa ohella. Brunila on vuosien varrella työskennellyt pitkiä ajanjaksoja esimerkiksi Los Angelesista käsin.

Brunilan ensimmäisiin kansainvälisiin menestyksiin kuului esimerkiksi Flo Ridan ja David Guettan esittämiä hittikappaleita ja vuonna 2012 hänestä tuli ensimmäinen suomalainen, jonka tekemää musiikkia sisältävä albumi (Trey Songz: ”Chapter V”) on noussut Billboard-listan ykkössijalle. Vuonna 2020 hän toimi Kylie Minoguen ”Disco”-albumin yhtenä pääkirjoittajista. Viime vuosina Brunilan kuunnelluimpia kappaleita maailmanlaajuisesti ovat olleet esimerkiksi Jason Derulon Take You DancingJP Cooperin September SongTiëston ja Karol G:n Don’t Be Shy sekä Robin Schulzin Speechless – yhteensä nämä neljä kappaletta ovat tavoittaneet noin kolme miljardia kuulijaa. Kaikkiaan hänen kappaleillaan on tällä hetkellä noin 5,3 miljardin kuulijan yleisö.

Oman yrityksensä lisäksi Brunila on ollut aktiivisesti kasvattamassa suomalaista biisinkirjoitus- ja kustantajakenttää esimerkiksi Nordic Music Partners -yrityksessä, jonka osakkaana hän toimii.

Palkinnonsaajan valinneeseen raatiin kuuluivat Kimmo Aulake (OKM), Tapio Hakanen (YLE), Tomi Korhonen (Business Finland), Laura Liski (TEM), Mikko Manninen (Music Finland) ja Henna Salmela (Fennica Gehrman).

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan