Uutiset ja julkaisut
Tuoreimmat uutiset
Tekijänoikeusbarometri 2024: suomalaisten suhtautuminen tekijänoikeusjärjestöihin on edelleen erittäin myönteinen
78 prosenttia suomalaisista pitää tekijänoikeusjärjestöjä tarpeellisina, kertoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) Taloustutkimuksella teetättämä tuore tekijänoikeusbarometri.
Tekijänoikeuskorvaukset globaalisti ennätystasolla – musiikin korvaukset kasvavat erityisesti digialustoilta ja live-esityksistä
Vuonna 2023 tekijänoikeuskorvaukset kasvoivat maailmanlaajuisesti 7,6 prosenttia, saavuttaen uuden ennätystason, 13,1 miljardia euroa. Tekijänoikeuskorvauksilla on yhä keskeisempi merkitys luovan alan tekijöiden ansainnassa.
Suomen jazzalan merkittävimmät tunnustukset jaettiin Tampereella – Jazzliiton Yrjö-palkinto basisti Antti Lötjöselle
Kotimaisen jazzalan arvostetuimmat tunnustukset jaettiin Tampere Jazz Happeningissä perjantaina 1. marraskuuta. Suomen Jazzliitto myönsi Yrjö-palkinnon basisti Antti Lötjöselle ja kunnioitti Andania-elämäntyöpalkinnollaan konserttijärjestäjä Jari Hyttiä. Nuorista jazzkyvyistä Jazzliitto noteerasi Taimi-palkinnollaan laulaja, pianisti ja viulisti Helmi Antilan. Ylen jakaman Varjo-Yrjö-tunnustuksen jazzkulttuurin edistämisestä vastaanotti promoottori Olle Ekman.
Musiikintekijöiden rahasto jakoi 137 750 euroa stipendeinä luovan työskentelyn tueksi
Suomen Musiikintekijät ry:n ylläpitämään Musiikintekijöiden rahastoon lähetettiin vuoden 2024 toisessa haussa yhteensä 843 stipendihakemusta. Rahaston toimikunta jakoi stipendivaroja yhteensä 137 550 euroa ja ne jaettiin kokonaisuudessaan yhteensä 76 hakijalle. Valtaosa stipendivaroista, 84 100 euroa, jaettiin 49 hakijalle työskentelystipendinä eli luovaan työskentelyyn tarkoitettuna tukena.
WOMEX tuo maailman musiikit Suomeen syksyllä 2025
Tampere isännöi toistamiseen WOMEX Worldwide Music Expo -tapahtumaa 22.–26.10.2025. Edellisen kerran Womex nähtiin Tampereella vuonna 2019.
Suomalaiset kuuntelevat mieluiten itse rakentamiaan soittolistoja ja radiota
Spotifyn kuuntelussa itse rakennettujen soittolistojen dominanssi suosituimpana musiikinkuuntelutapana on edelleen vahvistunut viimeisen viiden vuoden aikana, kertoo Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n ja Teoston Musiikinkuuntelu Suomessa 2024 -tutkimus.
Ohjelmatoimistobarometri 2024: Alan kehitys jakautuu, tuotannot ja palvelut laajenemassa
Lisää julkaisuja
Tulevaisuuskestävä oppilaitoskulttuuri -hanke rakentaa suomalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuutta
Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoittama kaksivuotinen Tulevaisuuskestävä oppilaitoskulttuuri -hanke käynnistyi seminaarissa, jonka Suomen konservatorioliitto järjesti 9.10.2024 Espoossa. Seminaarissa käsiteltiin musiikkikoulutuksen tulevaisuutta Suomessa Musiikkikoulutuksen visio 2030 -työhön perustuvan hankkeen näkökulmasta, ja se kokosi yhteen laajasti alan toimijoita ja sidosryhmiä.
Suomessa on kaksi miljoonaa musiikkifania, joista artistien superfaneja 50 000
Superfani-ilmiö on noussut puheenaiheeksi maailman laajuisesti musiikkialalla. Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n ja Teoston Musiikinkuuntelu Suomessa 2024 -tutkimuksen mukaan superfaneiksi Suomessa lukeutuu yli 50 000 ihmistä. Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2024 tehtyyn tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta suomalaista.
Suomalaiset pitävät kallistuneita keikka- ja konserttilippujen hintoja jo liian korkeina – onko kattotaso saavutettu?
Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2024 -tutkimuksen mukaan musiikkitapahtumien korkea hinta on ollut yli puolella suomalaisista keskeisin syy lippujen ostamatta jättämiseen. Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2024 tehtyyn tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta suomalaista.
Musiikkialan Shesaid.so -verkosto rantautui Suomeen
Maailmanlaajuisesti toimiva naisten, ei-binääristen ja liittolaisten verkosto lanseerattiin Suomessa syyskuun alussa.
Musiikkivienti kasvoi jälleen vuonna 2023
Suomalainen musiikkivienti kasvoi vuonna 2023 ja oli nyt arvoltaan 138,8 miljoonaa euroa. Suhteessa eniten kasvoi elävän musiikin sektori, joka toi nyt Suomeen 12 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös popmusiikin teosviennissä nähtiin tasaista kasvua, kun ulkomailla julkaistujen suomalaiskappaleiden määrä oli vuonna 2023 uudessa ennätyslukemassa.
Kulttuuritilastot lakkautusuhan alla
Tilastokeskus on esittänyt kulttuuri-, joukkoviestintä- ja vapaa-ajan osallistuminen -tilastojen lakkauttamista osana valtionhallinnon säästötoimia. Ehdotus säästötoimenpiteistä on parhaillaan lausuntokierroksella.
Vuoden musiikkioivallus -palkinto Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumenttisarjalle
Mirellan Timanttei palkittiin vuoden biisinä Suomen Musiikkikustantajien gaalassa
Music Talks -keskustelutilaisuudessa käytiin dialogia musiikkialan elinvoimasta
Keskeiset teemat Juhlaviikkojen päättäjädialogissa olivat musiikkialan tulevaisuuden kasvu ja kansainvälistyminen. Millaisia päätöksiä tarvitaan, jotta musiikkiala voi rakentaa yhteiskuntaan kestävää kasvua, työllisyyttä ja vientimenestyksiä?
Yksityinen kopiointi aiheuttaa musiikkialalle merkittävät tulonmenetykset - haitta on korvaukseen nähden moninkertainen
Uusi kotimainen musiikki dominoi kesän soitetuimmissa
Päättyvän kesän peräti kuusi soitetuinta kappaletta kaupallisilla ja Ylen radiokanavilla olivat kotimaisia. Soitetuin kappale kesä-heinäkuussa oli Benjaminin ja Bessin Paremmin ku kukaan muu. Tekijänoikeusjärjestö Gramexin kesätilasto listaa kesäkuun alusta elokuun alkuun kymmenen soitetuinta kappaletta. Ensimmäistä kertaa mukana ovat myös Ylen radioiden soitot.