Kansainvälisyys
Palkinnot

Suomalainen taidemusiikki niittää mainetta maailmalla

Esa-Pekka Salonen. Kuvaaja: Benjamin Salmela.

Parhaan kuoroesityksen Grammy ja musiikin ”Nobel-palkinto”: suomalainen taidemusiikki kahmii musiikkialan merkittävimpiä kansainvälisiä tunnustuksia.

Helsingin Kamarikuoron sekä Uusinta Ensemblen levytys Kaija Saariahon teoksesta Reconnaissance palkittiin helmikuisessa Los Angelesissa parhaan kuoroesityksen Grammylla. Maaliskuussa Esa-Pekka Salonen nimitettiin vuoden 2024 Polar Music Prizen voittajaksi. Molemmat palkinnot lukeutuvat musiikkialan merkittävimpiin ja ovat osoitus suomalaisen taidemusiikin kansainvälisestä tasosta.

Grammy-palkinnon myötä Nils Schweckendiekin johtamasta Helsingin Kamarikuorosta ja Uusinta Ensemblesta tuli ensimmäinen suomalainen kokoonpano, joka voitti Grammyn: aiemmin palkinnon ovat pokanneet suomalaisista oopperalaulajat Karita Mattila ja Matti Salminen sekä kapellimestarit Osmo Vänskä ja Esa-Pekka Salonen.

Helsingin kamarikuoro on Suomen ainoa ammattilaulajista koostuva kamarikuoro, jonka kapellimestarina ja kuoronjohtajana toimiva Schweckendiek on tunnettu merkittävänä suomalaisen taidemusiikin edistäjänä ja suomalaisten säveltäjien teosten esittäjänä. Uusinta Ensemble puolestaan on vakiinnuttanut asemansa maailmalla nykymusiikkiyhtyeenä, joka esittää ja tekee yhteistyötä aikamme arvostetuimpien säveltäjien kanssa. Grammy-palkitun Reconnaissance-teoksen on säveltänyt Kaija Saariaho ja tekstin luonut Aleksi Barrière. Saariaho, joka menehtyi kesäkuussa 2023, oli yksi Suomen kaikkien aikojen merkittävimmistä säveltäjistä.

Saloselle musiikin ”Nobel”

Polar Music Prize -palkinnon voittajaksi nimetty Esa-Pekka Salonen on Suomen tunnetuimpia säveltäjiä ja kapellimestareita. Vuoteen 2025 saakka hän toimii San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Hän on urallaan esiintynyt maailman parhaiden orkestereiden, oopperatalojen ja festivaalien kanssa ja edesauttanut samalla suomalaisen taidemusiikin tunnettuutta maailmalla. Esimerkiksi keväällä 2025 Salonen vie suomalaisen Radion sinfoniaorkesterin (RSO) Itävaltaan Salzburgin pääsiäisfestivaalille, joka on Euroopan arvostetuimpia taidemusiikin festivaaleja.

Polar Music Prize on jaettu musiikillisen huippuosaamisen tunnustuksena jo yli kolmen vuosikymmenen ajan, ja sitä pidetäänkin yhtenä kansainvälisesti arvostetuimmista musiikkipalkinnoista ja kutsutaan usein musiikin Nobeliksi. Palkinto myönnetään vuosittain osoituksena merkittävästä saavutuksesta tai rajoja ylittävästä musiikillisesta toiminnasta. Aikaisempia palkinnon vastaanottajia ovat muun muassa Paul McCartney, Björk ja Patti Smith.

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan