Kuuntelu ja käyttö
Teokset
Tutkimus
Vastuullisuus
Yritykset

Kotimainen musiikki soi vuonna 2022 eniten Ylen maakuntaradioissa ja elävän musiikin tapahtumissa

Teoston vuoden 2022 tilastojen mukaan kotimaisen musiikin soitto radio- ja televisiokanavilla on pysynyt keskimäärin vuoden 2021 tasolla. Edukseen erottuvat viime vuoden tapaan Ylen maakuntaradiot sekä elävä musiikki.

Ylen kaikkien radiokanavien kotimaisuusaste oli tilastojen paras 45 prosentillaan. Ylen maakuntaradio erottuu edukseen, sillä jopa 55,8 prosenttia sen soittamasta musiikista oli kotimaista. Ylen radiokanavien soittaman musiikin kotimaisuusaste on noussut maltillisesti koko 2020-luvun, sillä vuonna 2019 Ylen radioiden soittamasta musiikista kotimaista oli 42,4 prosenttia.

Kaupallisten radiokanavien soittaman musiikin kotimaisuusaste vuonna 2022 oli 30,6 prosenttia. Luku ei juurikaan eronnut vuoden 2021 tasosta (30,5 %). Eri kanavien välillä hajonta oli kuitenkin suurta, sillä osa kanavista keskittyy puhtaasti kotimaiseen musiikkiin, kun taas esimerkiksi elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyneiden kanavien kotimaisuusaste oli keskimäärin alle viiden prosentin.

Suomalaisilla televisiokanavilla soitetun musiikin kotimaisuusaste nousi vuodessa 10,6 prosentista 12 prosenttiin. Ylen pääkanavilla kotimaisuusaste nousi yli 25 prosenttiin, kun kaupallisten tv-kanavien kotimaisuusaste oli keskimäärin 10 prosenttia.

Television ja elokuvien suoratoistopalveluiden (video on demand) kotimaisuusaste on selvästi kanavien alhaisin, 3,75 prosenttia, kun vuonna 2021 kotimaisuusaste oli 4,8 prosenttia. Kotimaista musiikkia soi eniten Elisa Viihteen tarjoamissa sisällöissä.

Elävän musiikin esityksissä vuonna 2022 soitetun musiikin kotimaisuusaste nousi viime vuodesta kahdella prosentilla 80,2 prosenttiin. Kotimaisinta musiikkia tarjosivat isot striimaustapahtumat (87,7 %) ja seurakunnat (87,5 %).

Yle laskee omissa tilastoissaan kotimaiseksi musiikiksi myös käännöskappaleet, jotka on esitetty suomeksi tai ruotsiksi. Teoston kotimaisuustilastoissa huomioidaan ainoastaan Teoston suorien asiakkaiden eli pääosin kotimaisten tekijöiden kirjoittamat sävelteokset. Listalla ovat mukana tekijänoikeussuojan alaiset teokset.

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan