Ala yhteiskunnassa
Ammattilaiset
Teokset
Tulevaisuus
Tutkimus

Tutkimus: musiikintekijöillä riittää uskoa tulevaan, vaikka huolet painavat

Suomen Musiikintekijöiden tulevaisuustutkimuksen mukaan suomalaisista musiikintekijöistä yli puolet uskoo jatkavansa musiikkialalla kulttuurialan epävarmuudesta huolimatta. Yhdistys edustaa kevyen musiikin tekijöitä.

Vaikka toimeentuloon musiikintekijänä ja musiikkialan arvostukseen liittyvät huolet ovat tutkimuksessa selvästi nähtävissä, peräti 54 prosenttia uskoo jatkavansa musiikkialalla varmasti tai erittäin varmasti.

”Tämä oli mielestäni yllättävän valoisa tulos. Oletin, että asenteet olisivat tuskaisempia”, yhdistyksen toiminnanjohtaja Aku Toivonen sanoo.

“Meidän porukka ei selvästikään pärjää kulttuurin tukijärjestelmissä, kun taas taidemusiikin tukemisella on pitkät perinteet”, Toivonen tulkitsee.

Toisaalta tutkimus paljasti myös karun realiteetin: musiikin tekeminen ei useimmille tuo elantoa yksinään. Jäsenistön vuosituloista yli kolmannes tulee muualta kuin musiikista.

Tekijänoikeuskorvauksista muodostuu neljännes vuosituloista. Apurahojen osuus on vain 9 prosenttia, mikä heijastaa Suomen Musiikintekijöiden jäsenistön rakennetta, sillä popmusiikki on ylivoimaisesti yleisin genre tekijöiden keskuudessa.

“Meidän porukka ei selvästikään pärjää kulttuurin tukijärjestelmissä, kun taas taidemusiikin tukemisella on pitkät perinteet”, Toivonen tulkitsee.

Kyselyssä nousikin selkeästi esiin toive useampia palvelevasta apurahajärjestelmästä.

Peräti 72 prosenttia kyselyyn vastanneista musiikintekijöistä julkaisee musiikkinsa täysin itse ilman levy-yhtiötä tai jakelusopimusta. Tämä vaikuttaa suoraan yhdistyksen tarjoamien palvelujen tarpeisiin.

Vain 7 prosentilla kyselyyn vastanneista musiikintekijöistä on house writer -sopimus jonkin kustantamon kanssa. Yli puolet jäsenistä toimii yrittäjinä, ja suurin osa heistä yksinyrittäjinä toiminimellä.

Suomen Musiikintekijöiden Tulevaisuustutkimuksen toteutti Innolink maalis–huhtikuussa 2025. Kyselyyn vastasi 202 jäsentä, eli vastausprosentti oli 15,4.

Lue tutkimuksen yhteenvedon raportti

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Nina Lith
Viestintäpäällikkö
Suomen Musiikintekijät ry
+358 41 517 8998
nina.lith@musiikintekijat.fi

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan