Ala yhteiskunnassa
Ammattilaiset
Investoinnit
Teokset
Tulevaisuus
Vastuullisuus

Teoston ylimääräinen jäsenkokous päätti uuden kulttuurisäätiön perustamisesta

Teoston ylimääräinen jäsenkokous on päättänyt perustaa uuden säätiön kotimaisen luovan säveltaiteen edistämiseen. Säätiö tähtää kotimaisen luovan säveltaiteen toimintaedellytysten, monimuotoisuuden ja kansainvälisyyden pitkäjänteiseen parantamiseen. Teosto lahjoittaa säätiön alkuvaiheen pääomaksi noin 10 miljoonan euron sijoitusvarallisuuden Teosto-rahastosta.

Teoston perustaa uuden säätiön kotimaisen luovan säveltaiteen ja sen toimintaedellytysten edistämiseksi. Asiasta päätti Teoston jäsenkokous yksimielisesti keskiviikkona 13.12.2023.

Säätiön nimi on Teoston kulttuurisäätiö, ja sen tavoitteena on kotimaisen luovan säveltaiteen arvon ja arvostuksen merkittävä kasvu. Säätiön olisi tarkoitus tehdä toiminnassaan isoja panostuksia tukien sekä yksilöllistä työskentelyä että laajempia kokonaisuuksia. Toiminnan painopisteitä ovat muun muassa musiikin monimuotoisuuden sekä kansainvälisyyden tukeminen.

”Kyseessä on historiallinen päätös, jolla haluamme pitkäjänteisesti kehittää kotimaisen luovan säveltaiteen kenttää. Teoston kulttuurisäätiö voi tukea kotimaista luovaa säveltaidetta tavoilla, joihin tämänhetkisiä tukirakenteita ei ole suunniteltu. Säätiön tavoitteet tähtäävät ennen kaikkea siihen, että kotimaisen musiikin arvo, laajasti ymmärtäen, kasvaa ja jatkaa kasvuaan”, sanoo Teoston hallituksen puheenjohtaja, säveltäjä Antti Auvinen.

Kulttuurisäätiö vahvistaa musiikkialan tulevaisuuden mahdollisuuksia

Säätiön säännöt mahdollistavat monenlaiset toimintamuodot. Säätiö voi esimerkiksi myöntää apurahoja, tukea sävellys- ja sanoitustilauksia, esityksiä ja tallentamista. Lisäksi säätiö voisi tukea sen tarkoitusta vastaavia merkittäviä hankkeita, tutkimusta ja osaamisen kehittämistä. Säätiö voi tukea myös musiikkikustantajien toimintaan kuuluvia, musiikin monimuotoisuutta tai muuten säätiön tarkoitusta edistäviä säätiön tukikohteita.

Säätiön rahoitus tapahtuisi Teosto-rahastosta siirrettävillä varoilla. Teosto-rahasto perustettiin vuonna 2009 aatteellisen toiminnan turvaamiseksi ja varmistamaan luovan säveltaiteen edistämisen jatkuvuutta. Alkuvaiheessa Teosto-rahastosta luovutettaisiin peruspääomaksi noin 10 miljoonaa euroa, josta pääosa sijoitusvarallisuutena.

Säätiö sijoittaisi peruspääoman suunnitelmallisesti, ja myöhemmin lisäpääomaa siirrettäisiin säätiöön useammassa erässä Teoston jäsenkokouksen päätöksillä. Teoston tahtotila perustajana on, että säätiön pääomaa kasvatetaan aktiivisesti ja pitkäjänteisesti vahvistamaan tulevaisuuden mahdollisuuksia luovan säveltaiteen tukitoimintaan.

Toiminta käynnistyy vuoden 2024 lopulla

Teoston kulttuurisäätiön perustamista on valmisteltu vuosina 2019-2023 työryhmässä, jossa on ollut Teoston ja sen jäsenjärjestöjen, Suomen Musiikintekijöiden, Suomen Säveltäjien sekä Suomen Musiikkikustantajien edustus.

Perustamista koskevan päätöksen yhteydessä asetettiin myös säätiön ensimmäinen hallitus, jonka tehtävänä on muun muassa rekrytoida säätiölle toimitusjohtaja sekä toteuttaa vuoden 2024 aikana muut säätiön toiminnan käynnistämiseen johtavat toimet.  Aloitusvaiheen hallituksen puheenjohtajana toimii Gummeruksen toimitusjohtaja, kustantaja Anna Baijars. Muut hallituksen jäsenet ovat Aku Toivonen, Pauliina Lerche, Kyösti Salokorpi, Tommi Tuomainen, Jari Muikku, Veli Kujala, Vappu Verronen ja Risto Salminen.

Teoston kulttuurisäätiöstä käytetään myös nimeä Teosto-säätiö.

Kyseessä on historiallinen päätös, jolla haluamme pitkäjänteisesti kehittää kotimaisen luovan säveltaiteen kenttää. Kulttuurisäätiön tavoitteet tähtäävät siihen, että kotimaisen musiikin arvo, laajasti ymmärtäen, kasvaa ja jatkaa kasvuaan.

Teoston hallituksen puheenjohtaja Antti Auvinen

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Vappu Aura
Johtaja, viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
Teosto
+358 50 560 4450
vappu.aura@teosto.fi

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan

Lisää uutisia