Ammattilaiset
Palkinnot
Teokset

Teosto-palkinto 2024 Minna Leinosen ja Tinyhawk & Bizzarron sävelteoksille

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon voittajat ovat Minna Leinosen sävellys …and we are rotating with it ja Jenni Kinnusen sävellykset sekä Kinnusen ja työryhmän sovitukset Tinyhawk & Bizzarron levyllä Nekorok.

Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiisia sävelteoksia huomioiva Teosto-palkinto on yksi pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista. Palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken. Teosto-palkinnon seitsemän ehdokasta ja kaksi voittajaa valittiin vuoden 2023 aikana julkaistujen tai kantaesitettyjen kotimaisten sävelteosten joukosta. 

Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2023 Teosto-palkintovoittajat Helmi Kajaste alias Draama-Helmi, Mikko Sarvanne ja Tapio Lappalainen sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Suomen Spotifyn music editor Ida Karimaa ja pop-jazzlaulun lehtori, musiikintekijä, MuT Aija Puurtinen.

”Tämän vuoden Teosto-palkintoehdokasteokset olivat todella korkeatasoisia. Esiraadin valitsemat seitsemän sävelteosta tarjosivat upean ja monipuolisen katsauksen siihen, miltä omaperäisyys, rohkeus ja innovatiivisuus tällä hetkellä kotimaisessa musiikissa voivat kuulostaa”, raadin puheenjohtaja Ida Karimaa kertoo.

Teosto-palkinnon voittajat julkistettiin Musiikkitalon ravintolassa pidetyssä kutsuvierastilaisuudessa 22. huhtikuuta.

Voittajavalintojen perusteet

JENNI KINNUSEN SÄVELLYKSET JA JENNI KINNUSEN JA TYÖRYHMÄN SOVITUKSET TINYHAWK & BIZZARRON LEVYLLÄ NEKOROK

Kuva: Jukka Mantere / Teosto

Julkaistu 29.9.2023, Humu Records. Säv. Jenni Kinnunen, sov. Jenni Kinnunen, Teemu Aho, Markus Väisänen, Jaakko Pöyhönen, Tuukka Tervo, Niko Votkin, Jarkka Rissanen, Juuso Kolho.

Tinyhawk & Bizzarron Nekorok on riemukas, luonteva ja vilpitön tuulahdus, joka rikkoo rohkeasti perinteilleen usein varsin uskollisen rautalankamusiikin rajoja. Teos on ennakkoluuloton yhdistelmä eri musiikkigenrejä tuoden esiin sävyjä esimerkiksi progressiivisesta rockista, elokuvamusiikista, westernistä ja kotimaisesta iskelmästä. Vaikka levyn vaikutteet ovat moninaiset, on työryhmä luonut teoksesta vaikuttavan yhtenäisen kokonaisuuden. 

Jenni Kinnusen taitavat sävellykset välttävät tosikkomaisuuden ja luovat omanlaisiaan leikkisiä maailmoja. Teoksessa Kinnusen kitara toimii kuin kertojana, eivätkä tarinat kaipaa erillisiä sanoja kuulijalle avautuakseen. Työryhmän sovitukset ovat rikkaita ja kekseliäitä. Nekorok on soittajien ja tanssijoiden levy, joka tempaa mukaansa nauttimaan musiikin yhteisöllisestä ulottuvuudesta.

KUUNTELE TEOS SPOTIFYSTA

MINNA LEINOSEN SÄVELLYS …AND WE ARE ROTATING WITH IT

Kuva: Jukka Mantere / Teosto

Kantaesitys: Kamus-kvartetti, Meidän Festivaali 29.7.2023, Kallio-Kuninkalan Leonora-sali

Minna Leinosen …and we are rotating with it saa lähtökohtansa herkästä ja kauniista maapallostamme ja sen ilmastonmuutoksen myötä yhä kiihtyvästä pyörimisliikkeestä. Fysikaaliset luonnonilmiöt ovat inspiroineet säveltäjää säveltämään teokseen erittäin rikkaita sointimaailmoja ja innovatiivisia soittoteknisiä ratkaisuja. Jousisoittimien koko sointiväripaletti on teoksessa luontevasti käytössä aivan hauraina häivähdyksinä puhkeavista soinnuista kouraisevana kieppuvaan meluun. Laajennetut jousisoitintekniikat, puhe ja laulu nivoutuvat osaksi teoksen tematiikkaa rajoja rikkovasti ja sisäsyntyisesti. Jousia rytmittävät soittajien puheen ja laulun keinoin esittämät, tarkkaan harkitut sanoitukset.

Varmaeleinen ja kiehtova teos on tunnelataukseltaan intensiivinen, jopa piinaava, vangiten kuulijansa jo ensimmäisestä sävelestä lähtien. Teos ei anna kuulijoidensa unohtaa maapallomme tilaa ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia väistämättömiä muutoksia.

KUUNTELE TEOS SOUNDCLOUDISTA

Seitsemän ehdokasta kisasi Teosto-palkinnosta

Ehdokkaina voittajien lisäksi olivat myös:

  • Niko Katavaisen ja työryhmän teokset MELOn levyllä m<3lo
  • Outi Tarkiaisen sävellys Polar Pearls, konsertto kamariorkesterille
  • Orvokki Oittilan teokset Orvokin levyllä Kasvotusten
  • Verneri Pohjolan sävellykset levyllä Monkey Mind
  • Vilma Jään ja Mikko Renforsin sävellykset, Vilma Jään sanoitukset sekä Vilma Jään, Mikko Renforsin, Hanna Ryynäsen ja työryhmän sovitukset Vilma Jään levyllä Kosto

Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat toimittaja Katri Norrlin (pj), toimittaja, radiojuontaja Laura Vähähyyppä, DJ, tutkija, FT Mikko Mattlar, bloggari Pasi Virtanen alias Jazzpossu sekä toimittajat Sonja Saarikoski, Auli Särkiö-Pitkänen ja Oskari Onninen.

Teosto-palkinto on tunnustus rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille

Teosto-palkinnon tarkoituksena on antaa vuosittain tunnustusta rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille tai sävelteoskokonaisuuksille. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia. Teosto haluaa myös tukea palkinnolla musiikkilajien moninaisuutta ja nostaa musiikin tekijöiden työn yhteiskunnallista arvostusta.  Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Palkinto jaettiin nyt 19. kerran.

LATAA PRESSIKUVA (KUVA: JUSSI HELTTUNEN / TEOSTO)
LUE LISÄÄ TEOSTO-PALKINNOSTA

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Johanna Laitinen
Viestintäpäällikkö
Teosto ry
+358 40 192 1900
johanna.laitinen@teosto.fi

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan

Lisää uutisia