Ammattilaiset
Kansainvälisyys
Palkinnot

Säveltäjä Sanna Salmenkalliolle Harpa-palkinto Aalto-elokuvan musiikista

Säveltäjä Sanna Salmenkallio palkittiin lauantaina 12.2. pohjoismaisella Harpa-elokuvamusiikkipalkinnolla. Palkinto jaetaan vuosittain Berliinin elokuvafestivaalien yhteydessä järjestettävillä pohjoismaisilla elokuvamusiikkipäivillä.

Kansainvälinen tuomaristo toteaa Sanna Salmenkallion sävellyksen Virpi Suutarin elokuvaan Aalto olevan ”lumoava” ja ”erittäin hyvin kirjoitettu, intiimi klassiseen tyyliin sävelletty teos”. Perusteluissa kuvataan, kuinka sävellys ”onnistuu inhimillistämään huonekalut ja arkkitehtuurin, joita dokumentissa nähdään. Se saa suorastaan tuntemaan esineet ja rakennukset, luoden vahvan yhteyden sekä Aaltoon että hänen taiteeseensa”.

”Tämän musiikin palkitseminen kansainvälisesti merkitsee minulle paljon, kiitän Alvar ja Aino Aaltoa heidän esimerkistään kansainvälisyydessä, rohkeudessa ja sinnikkyydessä. Ilman näitä tienraivaajia minäkään en olisi tässä. Kiitän myös Virpi Suutaria ja koko suunnattoman taitavaa ja sitoutunutta tekijäryhmää, joka antoi minulle mahdollisuuden olla osana Aaltojen ideologian mukaista kokonaistaideteosta”, Salmenkallio toteaa kiitossanoissaan.

Vuonna 2020 ensi-iltansa saanut Virpi Suutarin ohjaama Aalto-dokumenttielokuva on koottu pääasiassa valtavan taustatyön tuloksena löydetyistä arkistomateriaaleista, joita Sanna Salmenkallion elegantti ja kuljettava musiikki avaa tilallisiksi ja emotionaalisiksi kokemuksiksi.

Harpa-elokuvamusiikkipalkinto on jaettu vuodesta 2010. Suomi on voittanut Harpa-palkinnon aikaisemmin kahdesti (Tuomas Kantelinen 2013 ja Dani Strömbäck 2010). Sanna Salmenkallio on ensimmäinen palkinnon voittanut naissäveltäjä.

Harpa-kilpailu järjestetään yhteistyössä pohjoismaisten musiikintekijäjärjestöjen sekä musiikin vienninedistämisorganisaatioiden kanssa. Suomea yhteisössä edustaa Suomen Musiikintekijät ja Music Finland.

Kansainvälisen tuomariston jäsenet tänä vuonna olivat Flemming Nordkrog (Tanska), Lucy Bright (Iso-Britannia), Mark Siegmund (Saksa/Korea), Miriam Cutler (USA) ja Thomas Van Parys (Belgia).

Vuoden muut ehdokkaat olivat Jonas Struck, Tanska (Vores mand i Amerika); Tóti Guðnason, Islanti (Lamb); Erik Ljunggren, Norja (Gritt) ja Johan Testad, Ruotsi (Björnstad).

Katso Aalto-elokuvan traileri:

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan