Ala yhteiskunnassa
Talous

Musiikkialalla luovien alojen vahvin kasvu

Luovien alojen talous kasvoi vuodesta 2021 vuoteen 2022 miljardi euroa. Kasvu oli suurinta musiikkialalla, joka kasvoi peräti 280 miljoonaa euroa.

Luovien alojen talous oli vuonna 2021 15,8 miljardin suuruinen ja vuonna 2022 16,8 miljardia. Luvuissa on mukana yksityisen sektorin toimijoiden liikevaihto ja julkisen sektorin toimijoiden menot, kuten muun muassa kirjastot, kaupunginorkesterit ja koulutus.

Nämä tiedot ilmenevät Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Luovat ry:n tilaamasta selvityksestä.

Selvityksen tehneen tutkijan Pasi Holmin mukaan luovien alojen reaalikasvu oli noin kolme prosenttia. Holm toimi tutkimuksen alkuvaiheessa Taloustutkimuksen tutkimusjohtajana ja sittemmin FCG:n johtavana asiantuntijana.

Musiikkiala kasvoi 280 miljoonaa

Euroissa laskien kovin kasvaja oli musiikkiala. Se kasvoi peräti 280 miljoonaa euroa.

”Musiikkiala, teatteri- ja näyttöala sekä huvipuistot ja messutoiminta kasvoivat vuonna 2022 merkittävästi”, toteaa Holm.

Suhteessa eniten kasvaneita sektoreita olivat huvipuistot, messut yms. (78,6 %), teatteri- ja näyttämötaide (43 %) ja musiikki (23,5 %). Laskusuunnassa olivat kirjastot ja arkistot (-22,9 %), museot ja kulttuuriperintö (-8,33 %) sekä peliala ja viihde-elektroniikka (-1,8 %).

Holmin mukaan suurimmat kasvusektorit ovat niitä, joita koronarajoitukset olivat kurittaneet eniten. ”Suurin syy oli korona-pandemian vaikutus vuonna 2021. Tuolloin monet yleisötilaisuudet olivat kiellettyjä. Vuonna 2022 yleisötilaisuudet olivat melko kattavasti sallittuja.”

Luovat alat odottavat panostusta kasvuun

”Luovat alat odottavat nyt sitä, että Petteri Orpon hallitus ohjelmansa mukaisesti panostaisi kunnolla luovien alojen kasvun edistämiseen”, sanoo Luovat ry:n edunvalvontajohtaja Lauri Kaira. ” Suomi tarvitsee nyt talouskasvua ja työpaikkoja.”

”Luovat alat työllistävät kerrannaisvaikutukset huomioiden 135 000 henkilötyövuotta. Palkkatuloja syntyy noin viisi miljardia euroa vuosittain”, Holm laskeskelee. ”Luovat alat tuottavat vero- ja maksutuloja julkiselle sektorille noin 3 miljardia euroa vuosittain.”

Musiikki tärkeää myös paikallisesti

Kulttuurilla on suuri merkitys myös paikallisesti, mistä musiikki on hyvä esimerkki. ”Musiikkiala kokonaisuudessaan ja festarit kesäisin luovat merkittävää hyvinvointia eri alueille ympäri Suomen – sekä elämyksellistä että taloudellista”, sanoo Holm.

Yli miljardin euron toimialoja olivat vuonna 2022 seuraavat: peliala ja viihde-elektroniikka (3,9 mrd.), lehdistö ja uutistoimistot (3,66 mrd.), mainos ja viestintätoimistot (1,77 mrd.), kirjallisuus (1,57 mrd.), musiikkiala (1,47 mrd.) sekä av-ala (1,27 mrd.).

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan