Talous
Tekijänoikeus
Äänitteet

Gramexilla ennätysten vuosi

Unsplash/Zachary Nelson

Gramexin korvauskertymä oli vuonna 2022 suurempi ja efektiivinen kuluprosentti matalampi kuin koskaan ennen.

Gramexin vuosikatsaukseen on koottu vuoden 2022 tärkeimmät tapahtumat. Vuosi alkoi haastavissa olosuhteissa, mutta Gramex saavutti useita ennätyksiä.

”Vuoden alku oli irtiottoa pandemiasta, josta päästiinkin Venäjän hyökkäyssodan kautta korkeaan inflaatioon ja kasvaviin korkoihin. Taloudellisen toiminnan tulevaisuus oli epävarmempi ja uhatumpi kuin aikoihin”, kuvaa Ilmo Laevuo toimitusjohtajan katsauksessa.

”Lukujen valossa Gramexilla oli kuitenkin hyvä vuosi. Saavutimme ennätyksen korvauskertymässä, kertymässä ulkomailta ja tehokkuudessa. Äänitteillä esiintyville taiteilijoille ja äänitteiden tuottajille tilittämämme määrä oli historian toiseksi suurin. Gramexin ja Teoston yhteisyritys, GT Musiikkiluvat, saavutti sekin ennätyksensä laskutuksessaan”, listaa Laevuo.

Ennätyssuuri korvauskertymä

Vuoden 2022 korvauskertymä 26,4 miljoonaa euroa oli siis suurempi kuin koskaan ennen. Suurimmat korvaustulot tulivat taustamusiikkisektorilta (9,6 milj.), radio- ja televisiokäytöstä (7,8 milj.), internet- ja tietoverkkokäytöstä (4,6 milj.) sekä ulkomaisista korvauksista (1,9 milj.).

Toinen ennätys tehtiin siinä, että toiminnan tehokkuutta kuvaava efektiivinen hallintokuluprosentti oli pienempi kuin koskaan Gramexin historian aikana (14,2%). Kun huomioon otetaan oikeudenhaltijoille maksettava 1% prosentin sijoitustuottohyvitys, muodostuu toiminnan kokonaiskuluprosentiksi 13,2%.

Korvauksia jaettiin yhteensä 21 miljoonaa euroa. Siitä 9,3 miljoonaa euroa meni taiteilija-asiakkaille ja 11,7 miljoonaa euroa tuottaja-asiakkaille.

Laaja strategiatyö  

Gramex edisti toimintavuoden aikana useita kehityshankkeita. Gramex toteutti kattavan strategiauudistuksen, johon osallistettiin kyselyllä yli 1200 asiakasta. Kysely sai asiakkailta positiivisen palautteen ja tuotti hyödyllistä tietoa.

Lisäksi RDx:n käyttöönottoa jatkettiin. Gramexin yhdessä itävaltalaisen BiConceptsin kanssa kehittämä Apollo-asiakkuudenhallintajärjestelmä on ostettu jo useisiin muihin järjestöihin maailmalla.

Loppuvuonna käynnistettiin Gramexin brändinuudistus yhdessä henkilöstön kanssa. Viestintää tehtiin neljän Gramexpress-lehden kautta sekä entistä aktiivisemmin digitaalisilla kanavilla ja somessa.

Musiikin puolesta

Gramex toteutti aktiivista edunvalvontaa musiikkialan hyväksi. Sen painopisteinä olivat tekijänoikeusdirektiivin implementointi, taiteilijoiden työttömyysturvan ongelmien korjaaminen, yksityisen kopioinnin hyvitys sekä hallitusohjelmatavoitteiden valmistelu tulevaa hallituskautta varten.

Vaikuttamistyötä tehtiin osin Luovan työn tekijät ja yrittäjät Luovat ry:n kautta sekä osin laajemmassa musiikkialan järjestöjen yhteistyössä. Musiikkialan yhteistyössä luotiin uusi musiikkiala.fi-sivusto sekä järjestettiin puoluejohtajien Flow Talks Music -paneelikeskustelu Flow Festivalilla.

Pitkäjänteinen työ tuotti tulosta. Hallitus päätti vuoden kehysriihessä 5.4.2022 vakiinnuttaa yksityisen kopioinnin hyvityksen 11 miljoonaan euroon sekä osana työllisyyspakettiaan11.2.2022  korjata epäkohdat tekijänoikeuskorvauksia saavan taiteilijan työttömyysturvassa.

Tutustu Gramexin vuosikatsaukseen tästä.

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan