Kansainvälisyys
Talous
Tutkimus

Suomalaisen musiikkiviennin kasvu jatkuu pitkällä aikavälillä – vuonna 2022 nousua 40 prosenttia

Suomalainen musiikkivienti kasvoi pandemian jälkimainingeissa 40 prosentilla. Vaikka viennin ydinalueet ja erityisesti elävä musiikki eivät vielä tavoittaneet vuoden 2019 lukemia, pitkällä aikavälillä alan kasvu jatkuu. Musiikkialaan liittyvien muiden tavaroiden ja palveluiden vienti kasvoi sekin edelleen, ja kaikki yhteen laskien musiikkiviennin arvo vuonna 2022 oli 131 miljoonaa euroa.

Musiikkiviennin ydinalueista eniten kasvoivat tekijänoikeuksista saatavat tulot. Niistä ulkomaan tuloja oli nyt 8,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 40 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös muut vientitulot – esimerkiksi sävellys- ja tuottajapalkkiot, nuottien myynti ja vuokraus sekä esimerkiksi oheistuotteet ja mainossopimukset – kasvoivat ja tuottivat nyt 1,8 miljoonaa euroa.

Äänitevienti pysyi aiemmalla tasolla, ja sen arvo oli vuonna 2022 noin 7,2 miljoonaa euroa. Pandemiasta pahimmin kärsinyt elävän musiikin vienti toi Suomeen nyt 8,1 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan musiikkiviennin ydinalueista tuloutui vuonna 2022 Suomeen 25,6 miljoonaa euroa eli yli 40 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Digitalisoitumisen myötä esimerkiksi musiikkiin liittyvien sovellusten ja palveluiden menestyskulku jatkui, ja musiikkialaan liittyvien muiden tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli nyt 104,9 miljoonaa euroa. Digitaalisten musiikkisovellusten lisäksi sektorin arvoon lasketaan esimerkiksi äänentoistoon liittyvät ammattilaislaitteet sekä soitinvienti.

Kaikki alueet yhteen laskien musiikkiviennin arvo vuonna 2022 oli 130,6 miljoonaa euroa.

Tutustu avainlukuun Musiikkiala.fi-sivustolla ja lue koko raportti Music Finlandin verkkosivuilla.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Merja Hottinen
Tutkimuspäällikkö
Music Finland
+358 50 347 7549
merja.hottinen@musicfinland.fi

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan