Popmusiikin teosvienti on vahvoissa kantimissa, mutta koronapandemia on muuttanut alan toimintatapoja
Suomalaisen popmusiikin teosviennissä on nähty viime vuosina vahvaa kasvua. Vuonna 2022 teosviennin tilastoissa ei ylletty aivan edellisen vuoden huippulukemiin, mutta Music Finlandin vuosittainen Popmusiikin teosvienti -selvitys osoittaa, että pitkän aikavälin kasvutrendi on kuitenkin selvä. Kymmenessä vuodessa vientikappaleiden määrä on kolminkertaistunut, ja kansainvälisesti toimivien biisinkirjoittajien määrä on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut.
Kaikkiaan vuoden 2022 aikana julkaistiin yhteensä 125 ulkomaisten artistien esittämää suomalaisten tekijöiden popkappaletta. Suurin osa kappaleista on tehty eurooppalaisille artisteille, Aasian osuus on noin kolmanneksen, ja kolmantena keskeisenä markkina-alueena erottuu Pohjois-Amerikka.
Vuoden 2022 vientikappaleiden tekijöistä suuri osa on suhteellisen uusia musiikinviejiä, vaikka tuotteliaimmat ovatkin tehneet työtä jo pitkään. Kansainvälistymisen tukemisen merkitys näkyy siinä, että valtaosa tekijöistä on ollut mukana Music Finlandin biisivientitoiminnassa. Music Finlandin kyselyyn vastanneet kertovat onnistumisten taustalla olevan ylipäätään tavoitteellinen verkostojen ja kumppanuuksien rakentaminen.
Koronapandemia on muuttanut popmusiikin teosviennin käytäntöjä: suuren osan nyt julkaistuista kappaleista kerrotaan syntyneen online-yhteistyönä, kun taas matkustaminen yhteissessioihin on vähentynyt. Joillekin tämä on tarkoittanut paljon aiempaa vähemmän sessioita, kappaleita ja julkaisuja, kun taas toisille verkkoyhteistyö voi tuntua luontevalta ja kansainvälistä työskentelyä tehostavalta. Koska popkappaleiden julkaisuajat saattavat venyä useisiin vuosiin, työtapojen muuttuminen korona-aikana saattaa näkyä biisiviennin tilastoissa vasta nyt.
Popmusiikin teosvienniksi määritellään ulkomaisten artistien esittämät, kansainvälisesti julkaistut popkappaleet, joita suomalaiset musiikintekijät ovat olleet kirjoittamassa. Teosvientitilastoa on koottu nyt jo useiden vuosien ajan, ja tietoja on päivitetty myös takautuvasti. Kaikkiaan vuodesta 2006 alkaen tilastossa on nyt 970 vientikappaletta.
Lue raportti kokonaisuudessaan Music Finlandin tutkimussivulla.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Merja Hottinen
Tutkimuspäällikkö
Music Finland
+358 50 347 7549
merja.hottinen@musicfinland.fi