Keikat ja konsertit
Kuuntelu ja käyttö
Teknologia
Tutkimus

Musiikinkuuntelu Suomessa 2022: keskittyneen musiikinkuuntelun määrä kasvoi pitkästä aikaa, uusi musiikki leviää nopeimmin TikTokin lyhytvideoissa

Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimus tehtiin Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2022. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta, joista enemmistö painottui 13–18-vuotiaiden ikäryhmään.

Suomalaiset kuuntelevat musiikkia lähes kaksi tuntia päivässä, keskittynyt musiikinkuuntelu kasvussa

Suomalaisten suosituimmat musiikinkuunteluvälineet ikäryhmittäin 2022.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuuntelevat musiikkia keskimäärin 1 tuntia 45 minuuttia päivässä: 45 prosenttia ajasta taustamusiikkina ja 20 prosenttia tai 20 minuuttia ajasta siihen erityisesti keskittyen. Keskittyneen musiikinkuuntelun osuus kääntyi pitkästä aikaa nousuun suhteessa musiikin taustakuunteluun: aiemmissa tutkimuksissa keskittyneesti musiikkia kuunneltiin keskimäärin noin 15 minuutin verran päivässä. Striimaus- ja videopalveluissa tapahtuva kuuntelu on usein radion taustakuuntelua intensiivisempää, minkä vuoksi suomalaiset arvioivat striimikuunteluun käyttämänsä ajan suuremmaksi. Keskimäärin suomalaiset arvioivat musiikinkuunteluun käyttämänsä ajan 40 prosenttia radion, 55 prosenttia digitaalisten musiikkipalveluiden ja 5 prosenttia fyysisten äänitteiden välille.

Koko kansan keskuudessa yleisin musiikinkuunteluväline on yhä autoradio, josta musiikkia ainakin kerran viikossa kuuntelee jopa 77 prosenttia suomalaisista. Suuria ikäluokkaeroja kuvaa se, että 13–18-vuotiaiden suosituin väline musiikinkuunteluun on puhelin (92 %), kun tutkimuksen vanhimmasta ikäryhmästä puhelinta musiikinkuunteluun käyttää vasta 15 prosenttia.

Lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista kuuntelee musiikkia myös digitaalisista musiikkipalveluista. Suosituimmat digitaaliset musiikinstriimauspalvelut olivat Spotify ja YouTube. Spotifya ja sen kaltaisia palveluita käyttävistä suomalaisista 60 prosenttia käyttää palveluiden maksullisia versioita.

Suomalaisten digitaalisten musiikkisisältöjen päivittäiskäyttölukuja 2022.
Suomalaisten digitaalisten musiikkisisältöjen päivittäiskäyttölukuja 2022.

”Radiokanavat verrattuna digitaalisiin musiikkipalveluihin ovat tutkimuksemme mukaan hyvin tasavahvoja musiikin kuuntelun lähteitä. Digitaaliset välineet kiinnostavat nuorempia kuulijoita sekä ovat väline itse valitun musiikin kuunteluun, kun taas radiolla on vahva sijansa etenkin entuudestaan kaikille tutumman musiikin taustakuuntelussa”, johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista kertoo.

Uusi musiikki leviää TikTokin lyhytvideoissa, joita myös käyttäjät itse tekevät

Lyhytvideoihin perustuva TikTok on viime vuosien nopeimmin kasvanut sosiaalinen media. Perinteisemmät ja yhä suuremmat Instagram, Facebook ja YouTube ovat seuranneet nopeasti TikTok-trendiä tarjoten alustoillaan yhä enemmän tilaa lyhytvideoille. Lyhytvideot synnyttävät palveluiden käyttäjissä huomattavasti enemmän toimintaa ja reagointeja kuin valokuvat tai pidemmät videot.

”Nopeimmin kasvavien lyhytvideopalveluiden seuraaminen on intensiivistä ja jopa käyttäjälle kuluttavaa. On mahdollista, että niiden jalanjälki näkyy siinäkin, että keskittyneen musiikin kuuntelun osuus kääntyi pitkästä aikaa nousuun suhteessa musiikin taustakuunteluun”, Tervonen arvelee.

Päivittäin TikTokin lyhytvideoita katsoi jo 73 prosenttia 13–18-vuotiaista ja 28 prosenttia kaikista suomalaisista. Kaksi kolmesta TikTok-käyttäjästä kertoi myös nostaneensa kanavasta löytämäänsä, erityisesti uutta musiikkia omille soittolistoilleen Spotifyssa tai muissa digitaalisissa musiikinstriimauspalveluissa.

”Lyhytvideoiden suosio on vaikuttanut myös listabiisien keston lyhenemiseen. Tämän kesän listahittien tyypillinen kesto oli lyhyempi kuin koskaan aiemmin – kaksi ja puoli minuuttia.”

Soitetuimpien kappaleiden lista TikTokissa vaihtuu muutamissa viikoissa, kun esimerkiksi radiossa ja Spotifyssa hittien kestoikä on yli puoli vuotta. Kaikkien aikojen pisimpään Spotifyn ja radion soittolistojen ykkösinä kestäneet biisit ovat tuoreita: Spotifyssa Williamin Penelope vuodelta 2020 ja radiossa Bessin Ram Pam Pam vuodelta 2022.

Lyhytvideot toimivat parhaimmillaan myös musiikin edelleen markkinoijina, sillä tiktokkaajien tavaksi on vakiintunut lisätä musiikkia omiin videoihinsa houkuttelevamman sisällön luomiseksi. Tutkimuksen mukaan joka kolmas alle 18-vuotias ja joka kymmenes 19–25-vuotias oli tehnyt omia TikTok-videoitaan viikon sisällä kyselystä.

Konserttien kulutus kasvoi, vaikka korona verotti iäkkäämmän yleisön konserttikäyntejä

Konserteissa käynti: milloin olet viimeksi osallistunut maksulliseen konserttiin, elokuu 2022.

Noin 40 prosenttia suomalaisista osallistui maksulliseen ja joka kolmas maksuttomaan konserttiin vuoden 2022 aikana. Vuodesta 2021 kasvua konserttikäynteihin oli 15 prosenttia.  Tapahtumissa käytettiin tänä vuonna myös ennätysmäärä rahaa: eurojen määrä ylitti nyt koronaa edeltävän vuoden 2019 tason. Tämän lisäksi suomalaiset kuluttivat kesällä 2022 koronavuosien aikana syntynyttä elämysvajetta käyttäen rahaa entistä enemmän ravintoloihin ja ulkomailla matkusteluun.

Jarruja elävän musiikin tapahtumiin osallistumiselle oli silti yhä huomattavasti: 38 prosenttia kaikista vastaajista ja 16–35-vuotiaista noin puolet kävi konserteissa normaalisti, mutta 20 prosenttia kaikenikäisistä ja jopa 40 prosenttia 66–75-vuotiaista jätti konsertit kokonaan väliin koronan vuoksi. Kesäaikaan suosituin viimeksi vierailtu tapahtumalaji oli musiikkifestivaali, joihin osallistui jopa yli puolet 19–35-vuotiaista.

”Järjestäjienkin mukaan iäkkäämmän väestön suosimien konserttisalitapahtumien yleisö on jäänyt tänä vuonna melko vähäiseksi, kun festivaalit ja isot jäähalli- ja stadionkeikat ovat vetäneet yleisöä paremmin”, Kari Tervonen arvelee.

Konserttiin osallistuneiden suosikkigenret olivat pop tai rock: 39 prosenttia vastaajista kertoi osallistuneensa viimeksi pop-konserttiin ja 32 prosenttia rock-konserttiin. Alle 25-vuotiaiden suosikkigenret olivat pop ja hiphop/rap, kun taas 25–55-vuotiaat osallistuivat eniten rock-keikoille. 


Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimus tuottaa tietoa pitemmän aikavälin muutoksista suomalaisten musiikinkuuntelutavoissa jo yhdeksättä kertaa. Tutkijana toimi johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista tukenaan Susanna Perämaa Teostosta sekä Tommi Kyyrä Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:stä. Tutkimuksen tulokset esitettiin Music x Media -ammattilaistapahtumassa Tampereella 30.9.2022.

Lisätiedot

Johtava tutkija Kari Tervonen
Omnicom Media Group Oy
p. 050 437 0677
kari.tervonen@omnicommediagroup.com

Asiakaskokemuspäällikkö Susanna Perämaa
Teosto ry
p. 040 558 8023
susanna.peramaa@teosto.fi

Apulaisjohtaja Tommi Kyyrä
Musiikkituottajat – IFPI Finland ry
P. 050 566 422
tommi.kyyra@ifpi.fi

Haastattelupyynnöt myös:

Viestintäpäällikkö Johanna Laitinen
Teosto ry
p. 040 192 1900
johanna.laitinen@teosto.fi

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan