Tekijänoikeus
Tutkimus

Tekijänoikeusbarometri 2024: suomalaisten suhtautuminen tekijänoikeusjärjestöihin on edelleen erittäin myönteinen

78 prosenttia suomalaisista pitää tekijänoikeusjärjestöjä tarpeellisina, kertoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) Taloustutkimuksella teetättämä tuore tekijänoikeusbarometri. Suurin osa suomalaisista ajattelee myös, ettei tunnetun taiteilijan tai esittäjän persoonallista tyyliä saa hyödyntää tekoälyn tuottamissa sisällöissä ilman asianmukaista lupaa ja korvausta. Vuosittainen tutkimus kartoittaa muun muassa sisältöjen käyttöä sekä suomalaisten asenteita tekijänoikeutta ja piratismia kohtaan.

Suomalaisten suhtautuminen tekijänoikeusjärjestöihin on aiempien vuosien tapaan erittäin myönteinen, ilmenee TTVK:n tilaamasta ja Taloustutkimuksen toteuttamasta Tekijänoikeusbarometristä. 78 prosenttia vastaajista pitää tekijänoikeusjärjestöjä tarpeellisina (2023: 80 %) ja lähes yhtä moni arvioi tekijänoikeusjärjestöjen olevan oikealla asialla (76 %). Yli puolet suomalaisista ajattelee, että tekijänoikeusjärjestöt ovat hyödyksi kehitykselle (56 %) sen sijaan, että niistä olisi haittaa (5 %). Naiset ja yli 50-vuotiaat suhtautuvat tekijänoikeusjärjestöihin muita positiivisemmin.

Suomalaiset suhtautuvat myös luovan työn tekijöiden saamiin tekijänoikeuskorvauksiin erittäin myönteisesti. Useampi kuin neljä viidestä vastaajasta pitää tekijänoikeuskorvauksia tarpeellisena (83 %). Keskimääräistä useammin tarpeellisina tekijänoikeuskorvauksia pitävät yli 50-vuotiaat.

Vain 5 prosenttia suomalaisista pitää tekijänkorvauksia liian suurina, kun taas liian pieninä niitä pitää 35 prosenttia. Hieman suurempi osuus vastaajista suhtautuu asiaan neutraalisti (41 %), minkä lisäksi 18 prosenttia ei osaa ottaa asiaan kantaa.

Ihmisen tuottama sisältö voittaa edelleenkin tekoälyn luoman sisällön

73 prosenttia suomalaisista ajattelee, että tunnetun taiteilijan tai esittäjän persoonallista tyyliä ei saa hyödyntää tekoälyn tuottamissa sisällöissä ilman asianmukaista lupaa ja korvausta. 65 prosenttia suomalaisista on myös vähintään osittain sitä mieltä, että tekoälyn kouluttamiseen käytetyistä, ihmisten luomista teoksista tulee aina suorittaa tekijänoikeuskorvaus teoksen tekijöille ja esittäjille. Eri mieltä väittämien kanssa on noin joka kymmenes suomalainen.  

Vain 22 prosenttia suomalaisista ajattelee, että tekoälyn tuottamien sisältöjen tulisi olla samalla tavalla suojattuja ja korvauksen alaisia kuin ihmistenkin tekemien teosten. 45 prosenttia kuitenkin ajattelee, ettei tekoälyn tulisi saada tekijänoikeussuojaa.  

16 prosenttia suomalaisista ajattelee haluavansa tulevaisuudessa kuluttaa juuri itselle räätälöityjä teoksia. Eri mieltä väittämästä on huomattavasti suurempi osa, 43 prosenttia vastaajista. 16 prosenttia suomalaisista myös kuluttaisi tulevaisuudessa mielellään tekoälyn tuottamia sisältöjä, kuten kirjoja, musiikkia tai tv-ohjelmia aivan yhtä lailla kuin ihmistenkin tekemiä teoksia. Kuitenkin yli puolet vastaajista (58 %) on asiasta eri mieltä.

Nuoret aikuiset käyttävät entistä enemmän laittomia suoratoistopalveluita

Tutkimuksen mukaan yhä useampi nuori ja nuori aikuinen hyväksyy ja myöntää laittomien suoratoistopalveluiden käytön.Laittomien suoratoistopalveluiden käyttö on lisääntynyt erityisesti 25–34-vuotiaiden parissa.

Yleisintä on suoratoistaminen laittomista palveluista, minkä myönsi kymmenen prosenttia kaikista vastaajista (2023: 11 %). 23 prosenttia 25–34-vuotiaista kertoo itse tai perheenjäsenen katselleen, kuunnelleen tai pelanneen laittomissa palveluissa tarjolla olevaa aineistoa. Vastaava osuus oli ikäryhmässä vielä vuosi sitten 15 prosenttia.

72 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että laittomaan jakamiseen syyllistynyt on velvollinen maksamaan teosten tekijöille korvausta loukkauksen laajuuden mukaisesti. Joka kymmenes on väittämän kanssa eri mieltä. Lähes kaksi kolmesta (63 %) vastaajasta on myös sitä mieltä, että tekijänoikeuksien haltijan tulee voida selvittää, kuka hänen oikeuksiaan loukkaa anonyymisti internetissä. Eri mieltä on reilu kymmenes vastaajista (12 %). Neljä viidestä vastaajasta on samaa mieltä siitä, että hakukoneilla tulee olla vastuu näyttää hakutuloksissa kaikki lailliset vaihtoehdot ennen laittomia palveluita (81 %). Eri mieltä on viisi prosenttia vastaajista.  

Keskimääräistä enemmän väittämien kanssa eri mieltä ovat miehet, alle 35-vuotiaat, luvatonta materiaalia internetistä ladanneet sekä piraattipalveluita käyttäneet vastaajat.

Piratismiin liittyvät asenteet ovat kuitenkin pysyneet koko väestön tasolla pääosin ennallaan. 53 prosenttia suomalaisista ei edelleenkään hyväksy mitään piratismin muotoa. 15–34-vuotiaiden joukossa osuus on kuitenkin selvästi alhaisempi (36 %). Suomalaisista reilu kymmenesosa pitää hyväksyttävänä laittomista suoratoistopalveluista siellä luvatta tarjolla olevan elokuvan tai tv-sarjan katsomista. 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä asian hyväksyy jo 24 prosenttia (+ 8 %).  15–24-vuotiaista 24 prosenttia hyväksyy piraattitallenteiden ja neljä prosenttia jopa varastetun aidon tallenteen ostamisen. Koko väestön tasolla näiden tekojen hyväksyttävyys on vastaavasti yhdeksän prosenttia ja yksi prosentti.


Tulokset perustuvat Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toimeksiannosta Taloustutkimuksen toteuttamaan Tekijänoikeusbarometriin, joka tehtiin nyt 18. kertaa. Tutkimus tehtiin 12.9.–7.10.2024 välisenä aikana, ja siihen vastasi yli tuhat 15–79-vuotiasta suomalaista. Tutustu tutkimukseen TTVK:n sivuilta.

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan