Keikat ja konsertit
Tulevaisuus
Tutkimus

Koronapandemia näkyy yhä musiikkialalla: jopa 42 prosenttia vähentänyt konserteissa käymistä

Musiikkitalon tekemän laajan kyselytutkimuksen mukaan huomattava osa yleisöstä on vähentänyt konserteissa käymistä koronapandemian jälkeen. Vaikka tapahtumia on saanut järjestää normaalisti jo vuoden verran, tapahtumien terveysturvallisuus mietityttää yhä osaa yleisöistä. Tulosten perusteella kotisohva vetää puoleensa aikaisempaa voimakkaammin.

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset kestivät Suomessa kaksi vuotta. Vuonna 2022 tapahtumia järjestettiin jälleen ennätysmäärä, kun monet festivaalit ja konserttikiertueet saatiin vihdoin järjestettyä. Moni tapahtuma on joutunut taistelemaan vaisujen myyntimäärien kanssa.

Kotisohva vetää puoleensa

Musiikkitalo lähetti tammikuussa tapahtumaosallistumista koskevan kyselyn yli 13.000 asiakkaalleen ja sai yli 1800 vastausta. (Kyselyn virhemarginaali n. 2 %.) Kyselyn tulosten perusteella 25 % vastaajista on vähentänyt käyntejään musiikkitapahtumissa hieman ja 17 % huomattavasti. Yhteensä siis yli 42 % kyselyyn vastanneista arvioi käyvänsä musiikkitapahtumissa vähemmän kuin ennen koronaa. 

Kyselyn tulosten perusteella kilpailu kansalaisten vapaa-ajasta vaikuttaa olevan tiukempaa kuin koskaan aiemmin. Konserttien ja muiden tapahtumien koviksi vastustajiksi ovat nousseet kotisohva ja suoratoistopalvelut sekä muut harrastukset ja ajanvietteet.

Suurin osa (53 %) käyntejään vähentäneistä kertoo syyksi sen, että rajoitusten aikana yksinkertaisesti tottui käymään musiikkitapahtumissa vähemmän. Vaikka siis rajoitukset ovatkin poistuneet, eivät konserttikäynnit enää kuulu samalla tavalla ohjelmaan. Lähes viidennes mainitsee syyksi rahan säästämisen (24 %), ja varsin moni (15 %) on myös siirtynyt katsomaan konsertteja suoratoistopalvelujen kautta.

Terveysturvallisuuteen kiinnnitettävä edelleen huomiota

Yli kolmannesta (35 %) Musiikkitalon asiakkaista huolettaa yhä tapahtumien terveysturvallisuus, ja joka toinen (52 %) kokee tapahtumapaikan terveysturvallisuudella olevan merkitystä konserttikäyntiä suunnitellessaan. 

Lähes kaksi kolmesta (63 %) vastaajasta toivoo terveysturvallisuuden vuoksi jonotustilanteiden ja ruuhkien karsimista, ja lähes yhtä monelle (57 %) käsidesin saatavilla pitäminen on tärkeää. Puolet vastaajista toivoo, että tapahtumapaikalla edelleen muistutettaisiin asiakkaita käsi- ja yskimishygieniasta ja muista koronan aikana opituista hyvistä tavoista.

Lue lisää musiikkitalon sivuilta.

Jaa uutinen:
X
Sulje ja palaa listaan