Musiikin vienti
Musiikkiviennillä tarkoitetaan suomalaisten tai Suomesta käsin vakituisesti toimivien henkilöiden ja organisaatioiden harjoittamaa musiikkiin liittyvää toimintaa, joka on suunnattu Suomen rajojen ulkopuolelle tai joka tuottaa tuloja ulkomailta. Musiikkiviennin markkina-arvoon lasketaan Suomeen tuloutuvan rahavirran määrä eli suomalaisten musiikkialan yritysten ja yksityishenkilöiden ulkomailta saamat tulot.
Musiikkiviennin kokonaisarvo oli vuonna 2023 yhteensä 138,8 miljoonaa euroa eli noin kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän.
Musiikkiviennin ydinalueista suurimmaksi nousi vuonna 2023 jälleen elävä musiikki, joka kärsi edellisinä vuosina pahasti pandemian vaikutuksista. Elävän musiikin vienti toi Suomeen nyt yhdeksän miljoonaa euroa. Sektori kasvoi selvästi, mutta kahdentoistakaan prosentin kasvu ei vielä palauttanut sitä pandemiaa edeltäneisiin lukemiin. Myös äänitevienti kasvoi.
Ydinalueiden eli elävän musiikin, äänitteiden, tekijänoikeuksien sekä näihin suoraan liittyvän musiikkiliiketoiminnan osalta suomalaisen musiikkiviennin markkina-arvo vuonna 2023 oli 25,9 miljoonaa euroa (+1 %).
Musiikkiviennin ydinalueet sektoreittain
- Elävän musiikin vienti: 9,0 miljoonaa euroa. Elävän musiikin viennin tulot koostuvat esimerkiksi suomalaisartistien ulkomailta saamista esiintymispalkkioista ja ulkomaisten asiakkaiden ostamista lipuista Suomessa järjestettyihin konsertteihin ja musiikkitapahtumiin. Elävä musiikki oli vuonna 2023 voimakkaimmin kasvanut musiikkiviennin osa-alue
- Äänitevienti: 7,7 miljoonaa euroa. Äänitteiden osalta vientituloksi lasketaan suomalaisille oikeudenomistajille ulkomailta palautuvat korvaukset, jotka muodostuvat sekä fyysisestä levymyynnistä että digitaalisesta kulutuksesta.Äänitteistä ulkomailta Suomeen saatavat tulot ovat olleet viime vuosina kasvussa.
- Tekijänoikeustulot: 7,5 miljoonaa euroa. Tekijänoikeustuloja ulkomailta kertyy konserteista, äänitteistä sekä musiikin käytöstä niin mediassa kuin verkossa. Tekijänoikeustuloihin vaikuttaa tuloutusten viive ja eritahtisuus. Musiikkikustantajien suoraan keräämät tulot sekä Gramexin ulkomaantulot laskivat, mutta Teoston keräämät ulkomaankorvaukset jatkoivat kasvuaan.
- Muut vientitulot: 1,6 miljoonaa euroa. Muilla vientituloilla tarkoitetaan tuloja, jotka liittyvät erottamattomasti musiikkiviennin ydinalueisiin mutta joita ei voida liittää suoraan mihinkään näistä. Tulot koostuvat esimerkiksi sävellys- ja tuotantopalkkioista, nuottien myynnistä ja vuokrauksesta, oheistuotteiden myynnistä, studiopalveluista tai mainossopimuksista.
Musiikkiviennin kokonaisarvosta suuri osa on viime vuosina tullut muista tavaroista ja palveluista, joihin kuuluvat esimerkiksi kuluttajille ja yrityksille suunnatut digitaaliset musiikkipalvelut ja äänentoistoteknologia ja -laitteet. Vuonna 2023 muiden tavaroiden ja palvelujen viennin arvo on 112,9 miljoonaa euroa.
Pandemian vaikutukset tähän sektoriin ovat olleet vaihtelevia: digitaalinen kuluttajamarkkina näyttää tällä sektorilla vain kasvaneen, mutta yrityksille suunnatut palvelut ovat osoittautuneet vaikeammaksi alueeksi. Monet uudemmat yritykset ovat kuitenkin vakiinnuttaneet toimintansa ja sektori on kasvanut.
Popmusiikin teosvienti on kasvanut viime vuosina
Suomalaisen popmusiikin teosvienti on kasvanut tasaisesti läpi 2000-luvun. Music Finlandin tuoreimman teosvientiselvityksen mukaan vuonna 2023 teosviennin tilastoissa saavutettiin uusi ennätys, ja vuoden aikana julkaistiin 158 ulkomaisten artistien esittämää suomalaisten tekijöiden popkappaletta.
Popmusiikin teosvienniksi määritellään ulkomaisten artistien popkappaleet, joita suomalaiset musiikintekijät ovat olleet kirjoittamassa. Näiden kappaleiden lukumäärä on kasvanut vuosituhannen alun aikana tasaisesti. Kaikkiaan vuodesta 2006 alkaen on nyt tiedossa 1163 kriteerit täyttävää vientikappaletta.
Lue koko julkaisu: https://musicfinland.fi/fi/tutkimukset/musiikkiviennin-arvo-2023