Kävijäennätykset näkyvät orkesterien kuulijatilastoissa – konserttisaleissa yli 1,2 miljoonaa kuulijaa

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n julkaisemista tilastoista löytyvät kotimaisten ammattiorkesterien tuoreimmat kuulijamäärät sekä henkilökunta- ja talousluvut.
1,2 miljoonaa suomalaista kävi konserteissa
Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kokoamat tilastot vuodelta 2024 osoittavat orkesterien kuulijamäärän kasvaneen edeltäviin vuosiin verrattuna: orkesterikonsertit houkuttelivat saleihin yhteensä 1 208 798 kuulijaa. Livekonserttien kuulijamäärä kasvoi 60 000 hengellä (+ 5,2 %), vaikka konserttien määrä pysyi viime vuoteen verrattuna miltei samana. Näiden lisäksi 179 verkkokonserttia keräsivät lähes 1,5 miljoonaa katselua. Verkossa järjestettyjen konserttien määrä väheni huomattavasti viime vuodesta.
”Useat orkesterit tekivät viime vuonna kuulijaennätyksiä”, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Iiris Lehtonen. ”Orkesterit ovat selvästi onnistuneet tarjoamaan monipuolisia ja kiinnostavia ohjelmistoja.”
Konserteista
- 36 %, oli sinfoniakonsertteja ja vastaavia.
- 19 % oli viihdekonsertteja
- 6 % lastenkonsertteja
- 5 % kamarimusiikkikonsertteja
- 3 % ja messuja, oratorioita ja vastaavia
- Kaikista konserteista noin kolmasosa, 31 %, oli ulkoilma- tai ilmaiskonsertteja, koulukonsertteja, laitos- ja työpaikkakonsertteja tai muita edellä mainittuihin kategorioihin lukeutumattomia konsertteja.
Konserteissa soitettiin musiikkia monipuolisesti
Vuonna 2024 esitetyissä konserteissa kuultiin yhteensä 1 593 teosta kaikkiaan 380 kotimaiselta säveltäjältä. Teoksia kantaesitettiin 139 ja Suomen ensiesityksiä oli 85 kappaletta.
Nykymusiikin osuus sinfonia- ym. konserteissa oli 21 %. Nykymusiikista 13 % oli suomalaisten säveltäjien musiikkia ja 28 % naisten säveltämää musiikkia. Kaikissa nykymusiikin tunnusluvuissa tapahtui kasvua viime vuoteen verrattuna.
Kunnat ovat konserttien suurin rahoittaja
Vuonna 2024 julkisen rahoituksen osuus jäsenorkesterien kokonaismenoista oli keskimäärin 74,5 prosenttia. Tästä kuntien osuus oli 47,9 prosenttia valtion tuen ollessa 26,6 prosenttia.
Omistajakuntien tuki orkestereilleen oli keskimäärin 11,16 euroa asukasta kohden ja valtion tuki 6,76 euroa / asukas vuonna 2024. Kuntien merkitys orkesterien toiminnan mahdollistajina on oleellinen ja vuoden 2025 valtionosuusleikkausten jälkeen kunnallisen tuen merkitys korostuu entisestään
Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterit työllistivät vuonna 2024 yhteensä 1 029 päätoimista muusikkoa. Tilapäisesti työllistettyjä muusikoita oli 3 032. Orkesterien muusikoista jo lähes puolet on naisia, ja orkesterimuusikoiden kansainvälistymiskehitys jatkuu – joka viidennellä muusikolla on muu kuin Suomen kansalaisuus.
Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenistöön kuului viime vuonna 34 kotimaista ammattiorkesteria. Yhdistys julkaisee vuosittain tilastotietoa orkesterien kuulijoista, ohjelmistoista, henkilökunnasta ja taloudesta.
- Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n vuosikertomukset ja tilastot:
sinfoniaorkesterit.fi/fi/tilastot - Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n viimeisin kävijätutkimus (2023):
sinfoniaorkesterit.fi/assets/statistics/Suomen-Sinfoniaorkesterit-ry-Kavijatutkimus-2023.pdf