Teoston kansainvälisiltä markkinoilta keräämät korvaukset vahvassa kasvussa
Teosto on kehittänyt systemaattisesti kansainvälisen toimintansa prosesseja ja kyvykkyyksiä viime vuosina. Tämä näkyy selkeänä kasvuna ulkomailla tapahtuneiden esitysten korvauskertymissä.
Vuonna 2022 kerättiin ulkomailta suomalaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille ensimmäistä kertaa yli viisi miljoonaa euroa, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Kansainvälisissä korvauksissa online-alue on noussut selkeästi suurimmaksi tilitysalueeksi (1,8 M€ vuonna 2022) ohi radio- ja live-alueen.
”Yksi tärkeistä uudistuksista on ollut parempi näkyvyys kansainvälisten korvausten dataan. Kykenemme nyt entistä paremmin seuraamaan kansainvälisten tekijänoikeuskorvausten kehitystä ja muutoksia paitsi maakohtaisesti, myös tilitysalue-, tekijä- ja teostasolla. Näin voimme kohdistaa toimenpiteitä eniten kasvupotentiaalia omaaville alueille”, kertoo Teoston laki- ja kansainvälisistä asioista syyskuun loppuun asti vastannut johtaja Antti Härmänmaa.
”Olemme myös tiivistäneet yhteistoimintaa muiden maiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa kasvumahdollisuuksien tunnistamiseksi ja parhaiden käytänteiden omaksumiseksi, sekä kiinnittäneet huomiota erityisesti av-teosten ulkomaisten esitysten tunnistamiseen.”
Myös Suomesta ulkomaisille oikeudenhaltijoille maksetut tilitykset ovat kasvussa. Vuonna 2022 Teosto tilitti ulkomaisille tekijänoikeusjärjestöille 32 miljoonaa euroa, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta enemmän.
Kansainvälinen toiminta tärkeää yhä useammalle
Vastuu Teoston kansainvälisistä asioista siirtyi 1.10.2023 alkaen asiakaskokemusjohtaja Miia Engbergille. Kansainvälisten asioiden hoito yhdistetään Engbergin vastuulla ennestään oleviin oikeudenomistajapalveluihin ja asiakaspalveluun. Engberg seuraa kansainvälisten asioiden johtajana Härmänmaata, joka siirtyi lokakuun alusta Teoston ulkopuolelle.
”Yhä useampi kotimainen tekijä luo kansainvälistä uraa, minkä vuoksi ulkomaisten korvausten kotiuttaminen oikeellisesti ja tehokkaasti on entistä tärkeämpi osa toimintaamme. Yhdistämällä kansainvälisetymisen osaksi muuta musiikin tekijöiden palvelua, voimme palvella maailmalla toimivia tekijöitä ja kustantajia vieläkin paremmin”, iloitsee Engberg.
Teostolla on vastavuoroisuussopimus lähes sadan ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisen musiikin soidessa muualla maailmassa, paikallinen tekijänoikeusjärjestö kerää korvaukset ja toimittaa ne Teoston kautta suomalaisille musiikin tekijöille ja kustantajille. Lisäksi Teosto kerää pohjoismaisen Polaris Hub -yhteistyönsä kautta online-alueen korvauksia suoraan digialustoilta myös maailmalta.
Suomessa kuunnellaan ja esitetään paljon ulkomaista musiikkia ja Teoston tilityksistä maksetaan vuosittain yli puolet ulkomaisille tekijänoikeusjärjestöille.
”Haluamme varmistaa, että kansainväliset kumppanijärjestömme ovat tyytyväisiä Teoston toimintaan, sekä kehittää yhteistyötä aktiivisesti niin ulkomaisten kuin kotimaisten oikeudenomistajien hyödyksi ja tilitysten kasvattamiseksi”, sanoo Engberg.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Vappu Aura
Johtaja, viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
Teosto
+358 50 560 4450
vappu.aura@teosto.fi