Talous
Äänitteet

Digitaalinen myynti on 91 % Suomen äänitemarkkinasta

Suomen äänitemarkkinan kokonaisarvo vuonna 2023 oli yhteensä 102,6 miljoonaa euroa. Tähän sisältyvät äänitteiden kokonaismyynti (sekä digitaalinen myynti että fyysiset kappaleet) että äänitteistä maksetut Gramex-korvaukset. Kasvua kertyi noin 2,6 %. Markkinat kasvoivat yhdeksättä vuotta peräkkäin.

Äänitemyynti oli vuonna 2023 yhteensä 76,5 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 73,6 miljoonaa euroa. Kerätyt Gramex-korvaukset esiintyville taiteilijoille ja tuottajille olivat vuonna 2023 noin 26,1 miljoonaa euroa.

Digitaalisen markkinan arvo oli vuonna 2023 yhteensä 70,0 miljoonaa euroa. Kaikkiaan digitaalinen markkina muodostaa 91 % Suomen äänitemarkkinasta. Vuodesta 2017 digitaalisen musiikinkulutuksen arvo on kasvanut yli 30 miljoonalla eurolla.

Positiivinen markkinakehitys johtuu pääosin maksullisten suoratoistopalveluiden kautta saatavien tulojen kasvusta. Maksulliset striimauspalvelut (premium subscription) kasvoivat vuoden 2023 aikana aikana 6,5 prosenttia.

Fyysisen markkinan arvo oli 6,5 miljoonaa euroa, josta vinyylin osuus oli yli puolet 3,7 miljoonaa euroa. Näyttää siltä, että fyysisen myynnin arvo on vakiintunut noin 10 prosenttiin kokonaismarkkinoista. Vinyylimyynnin arvo oli kolmatta vuotta CD:tä suurempi.

Lue koko julkaisu: https://ifpi.fi/app/uploads/2024/03/Vuoden-2023-Suomi-GMR-aanitemarkkinat-final-2.pdf

Jaa avainluku:
Lue julkaisu: Suomen äänitemarkkinat - Global Music Report

Aiheeseen liittyvät ladattavat kortit

Käytetyimmät digitaalisen musiikin suoratoistoalustat Suomessa

Musiikin suoratoistopalveluita käyttää yhdeksän kymmenestä suomalaisesta.