Ala yhteiskunnassa
Ammattilaiset

Musiikkialan taiteilija Suomessa

59 prosenttia Suomen musiikkialan taiteilijoista on miehiä ja 41 prosenttia naisia, kertoo Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tutkimus Taiteilijana Suomessa: ammattitaiteilijat Suomessa vuonna 2019 (Hirvi-Ijäs, Maria, Renko, Vappu, Leppänen, Aino, Lahtinen, Emmi & Sokka, Sakarias 2023).

Kaikista taiteenaloista (arkkitehtuuri ja muotoilu, audiovisuaaliset taiteet, esittävät taiteet, kirjallisuus, musiikki ja visuaaliset taiteet) naisia on 54 prosenttia taiteilijoista.

Tutkimuksen mukaan myös:

  • Musiikkialan taiteilijoiden keski-ikä on 41 vuotta, nuorin kaikista taiteenaloista. Kaikkien alojen taiteilijoiden keski-ikä on 45 vuotta.
  • 68 prosenttia musiikkialan taiteilijoista luokitellaan pääasialliselta toiminnaltaan palkansaajiksi, 15 prosenttia yrittäjiksi ja 7 prosenttia työttömiksi. Musiikkialalla palkansaajia on eniten kaikista taiteenaloista.
  • Musiikkialan taiteilijoiden kokonaistulojen mediaani on 31 754 €/v, mikä on suurin kaikista taiteenaloista. Kuitenkin käytettävissä olevat tulot, johon sisältyvät myös apurahat ja joista on vähennetty verot ja sosiaaliturvamaksut, ovat musiikkialan taiteilijoilla 27 017 €/v. Tämä on toiseksi vähiten kaikista taiteenaloista.
  • Apurahaa sai musiikkialalla 21 prosenttia taiteilijoista, saman verran kuin esittävissä taiteissa ja hieman enemmän kuin kirjallisuudessa (18 %). Apurahojen mediaani oli korkein kirjallisuudessa (16000 €) ja reilusti pienin musiikissa (7290 €). Valtion apurahaa (Taiteen edistämiskeskus) oli musiikkialalla saanut vain 16 prosenttia taiteilijoista, kun taas esimerkiksi visuaalisissa taiteissa osuus oli 36 prosenttia.

Lue koko julkaisu: https://www.cupore.fi/images/tiedostot/tietokortit/taiteilijan_suomessa_tietovihko23_sivuina.pdf

Jaa avainluku:
Lue julkaisu: Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore - Taiteilijana Suomessa: ammattitaiteilijat Suomessa vuonna 2019.

Aiheeseen liittyvät ladattavat kortit

Musiikkialan taiteilija Suomessa

59 % Suomen musiikkialan taiteilijoista on miehiä ja 41 % naisia, kertoo Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tutkimus Taiteilijana Suomessa: ammattitaiteilijat Suomessa vuonna 2019 (Hirvi-Ijäs, Maria, Renko, Vappu, Leppänen, Aino, Lahtinen, Emmi & Sokka, Sakarias 2023).