Musiikista energiaa ja tuottavuutta työhön
Taustamusiikki vaikuttaa tutkitusti paitsi yrityksen asiakaskokemukseen myös henkilökunnan yleiseen hyvinvointiin ja työnteon tehokkuuteen.
Kun kello lähestyy kolmea perjantaina iltapäivällä, monella toimistolla käy iloinen puheensorina. Viikonloppusuunnitelmien jakaminen kahvitauolla on osa palautumista, jonka merkitys tiedostetaan yhä paremmin.
Mutta voisiko palautuminen olla muutenkin jotain sellaista, jota tapahtuu jo työajan puitteissa eikä ainoastaan sen ulkopuolella?
Kyllä voi – ainakin, jos kysytään GT Musiikkiluvat Oy:n toimitusjohtajalta Harri Kaasiselta.
Musiikkiluvilla on asiakkainaan useita tuhansia suomalaisia yrityksiä, jotka hyödyntävät taustamusiikkia paitsi myyntinsä vauhdittamisessa myös henkilöstön hyvinvoinnin tukemisessa.
– Musiikki herättää meissä kaikissa voimakkaita tunteita: iloa, haikeutta, innostuneisuutta ja haluttaessa myös rauhallisuutta. Kun musiikki valjastetaan osaksi työntekoa, voivat tulokset olla yllättävän suuria, Kaasinen tietää.
– Erään asiakkaamme musiikkikokeilun lopputuloksena työntekijä ilmoitti, että jos musiikin soittaminen loppuu, myös työnteko loppuu, Kaasinen naurahtaa.
Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta kertoo, että tutun musiikin voima perustuu ennakoitavuuteen ja turvallisuuden tunteeseen.
– Isoin taustamusiikkiin liittyvä valinta on musiikin rytmi ja tempo. Jos musiikki koetaan liian hitaaksi, se rauhoittaa joskus liikaakin. Liian nopea musiikki voi puolestaan aiheuttaa hermostuneisuutta. Siksi musiikkivalinnat kannattaa miettiä tehtävään työhön sopiviksi.
Musiikki rytmittää työpäivää
Duurivoittoinen rytmikäs musiikki tukee monipuolista ajattelua ja sopii siten esimerkiksi luovan työn ja ideoinnin tueksi. Syvää keskittymistä vaativaan työhön sopivat teokset, jotka luovat vahvoja mielikuvia ja tunnelmia; hiljaisemmalla volyymilla soitettu elokuvamusiikki, soljuvat ikivihreät ja klassinen musiikki toimivat tähän tarkoitukseen.
Taustamusiikilla on myös yhteisöllisyyttä lujittava vaikutus.
– Tarve henkilökohtaisten kuulokkeiden käytölle voi vähentyä, kun yritys tarjoaa toimistolla soitettavan taustamusiikin. Yhteinen musiikki virittää usein avartavia keskusteluja siitä, millaisia muistoja ihmisillä liittyy kappaleisiin. Musiikki voi myös tulla osaksi yrityksen yhteistä tarinaa, toteaa Kaasinen.
GT Musiikkiluvat tilittää keräämänsä eurot Gramexille ja Teostolle, jotka jakavat rahat edelleen musiikin tekijöille ja esittäjille.
– Kun yhä useampi yritys löytää oman tapansa hyödyntää musiikkia, se tarjoaa myös musiikin tekijöille enemmän mahdollisuuksia luoda uutta. Näin hyvän kierre on valmis, Kaasinen kuvailee.
LISÄÄ RYTMIÄ TYÖPÄIVÄÄN
– Henkilöstötilassa taustamusiikkilupa tarvitaan silloin, kun kyseisessä tilassa työskentelee 25 henkilöä tai enemmän.
– GT Musiikkiluvat Oy on Gramexin ja Teoston yhteisyritys, joka myy taustamusiikkilupia yrityksille.
Artikkeli julkaistiin Content Housen tuottamassa kaupallisessa Työhyvinvointi-julkaisussa, joka jaeltiin Helsingin Sanomien yhteydessä 23.11.2022